کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد

کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد

کاروانسرای شاه عباسی پیکی گرانبها حامل میراث دیرینه و ناگفته های چند صد ساله اجداد تاریخ شهر کویری ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل است. کاروانسرای شاه عباسی ابوزیدآباد در گذشته به علت قرار داشتن بر راههای اصلی کاشان ، یزد از یک سو و اصفهان از سوی دیگر دارای اهمیت بسیار زیادی بوده است. کاروانسرای ابوزیدآباد با پلانی چهار ایوانی وبا بیش از چهار قرن قدمت، مربوط به دوران صفوی و شاه عباس می باشد. کاروانسرا از نوع کاروانسراهای مربع شکل با ورودی یک درب چوبی به ارتفاع 22 متر و جلوخان مشخص به طرف جنوب شرقی است.ورودی این کاروانسرا نسبت به نمای بیرونی تو رفته و گود است و این شیوه ساخت ورودی به ندرت در کاروانسراهای دیگر دیده می شود .هشتی ورودی کاروانسرا نیز جلوه خاصی به این بنا داده است و گذشت زمان خرابی هایی در آن ایجاد کرده بود که 55 سال پیش توسط ‘حاج ماندعلی معمار’ کاشانی مرمت شد.

گوشه های دو ضلع شرقی ساده و بدون برج می باشد اما در دو ضلع جنوب شرقی و شمال شرقی چهار پشت بند برج مانند قرار دارد .سقف پشت بام را با آجر پوشش داده اند و برای حفظ و نگهدار بیشتر روی آن را با کاه گل پوشانده اند. ارتفاع دیوارهای این کاروانسرا به هشت متر می رسد و مساحت دو هزار و ۲۰۰ متر و شامل ۱۷ غرفه و سکو دارد.

کاروانسرا دارای هشت برج و بارو به عنوان حایل دیوار ها، چهار انبار یا اصطبل بزرگ و یک اتاق مهمانی برای نشیمن خان ها و روسای قبایل در گذشته و دو تنور است که در گذشته برای نانوایی و پخت و پز کاروانیان مورد استفاده قرار می گرفته است.این کاروانسرا در ابتدای ساخت برای کاروان‌ها و مرکب‌هایشان به عنوان مکان استراحت بوده و تا ۶۰ سال گذشته شتربانان از یزد، اصفهان و شهرهای دیگر در این کاوانسرا اطراق می کردند.

کاروانسرای شاه عباسی ابوزید آباد در ت‍‍اری‍خ‌ بیست و سوم م‍رد‌اد س‍‍ال‌ ۱۳۷۸ب‍ه‌ ش‍م‍‍اره‌ دو ‌ه‍ز‌ار و ۳۷۱، در ف‍‍ه‍رس‍ت‌ ‌آث‍‍ار م‍ل‍‍ی‌ ک‍ش‍ور ث‍ب‍ت‌ شد.